Laulaja

Vuosia mua riivasi monet laulamiseen liittyvät haasteet; miten ratkaista rintaäänen ja pää-äänen yhdistäminen? Miksi huutaminen on mulle helppoa ja silti joidenkin mielestä niin epäsuotavaa? Miksi en osaa kirkua? Mikä on mun oma ääni? Olin todella riippuvainen laulunopettajien asettamista käsityksistä ja mielipiteistä. Uskoin muiden mielipiteitä ja näkökulmia enkä osannut muodostaa omaani, vaikka tiesin olevani eri mieltä.

Lauloin lapsena kuorossa. Kauniisti. Lauloin nuorisoteatterilla ja leirinuotiolla, kaikin mahdollisin tavoin, myös rumasti. Opiskelin pitkään klassista laulua ja sovelsin tyylejä osaamatta ja tietämättä juuri mitään laulamisen anatomiasta. Olin tyytymätön omaan musikaalisaundiini ja turhautunut kun en tiennyt mitä korjata ja miten. Fiilispohjalta onnistuin toimimaan työssäni, mutten työllistynyt haluamallani tavalla ja tiesin, etten hallitse instrumenttiani niin hyvin kuin se oikeasti voisi olla mahdollista.

Hain lisäoppia Tanskasta Complete Vocal Instituten laulaja-koulutuksesta, mikä oli todella silmiä avaava kokemus. Tosin vielä sekään ei ratkaissut kaikkia mun äänentuoton kysymyksiä ja sitten kohtasinkin ihan oikean ongelman: menetin mun korkean C:n. Voi kuulostaa todella turhamaisen tärkeilevältä, mutta menetys oli raastava. Lauluääni on suuri osa identiteettiä, ja itse koin olevani korkea sopraano, kunnes en enää ollutkaan.

Tahto ymmärtää laulamisen anatomiaa vei mut seuraavaksi Jo Estill-opintojen pariin ja jatkan sillä tiellä edelleen. Laulamisen ymmärtäminen pikkutarkan analyyttisellä tasolla on ollut mulle ratkaiseva avain parempaan äänenlaatuun, kestävyyteen, laajempaan saundivalikoimaan ja ennenkaikkea henkiseen jaksamiseen: siedän harjoittelua, ymmärrän virheitäni ja tiedän keinoja korjata ne. Epätoivo ja turhautuminen on poissa, matka voi jatkua.

Suosikit

Evita

2020-2020

Tein Evitan roolia Seinäjoen Kaupunginteatterissa. Rooli oli tähänastisen urani monipuolisin, haastavin ja rakkain musiikkiteatterityö. Sain esittää Evitan 24 kertaa kunnes Korona keskeytti sen.
Ohjaus Tuomas Parkkinen.

Lue lisää

Cats

2017-2018

Tampereen Teatterin musikaalissa Cats tein Jellimaarin ja Neiti Kylkiluun roolit kausilla 2017-2018. Laulullisesti teos haastoi yhdistämään aerobista kissaliikuntaa ja äärimmäisen korkeaa laulusatsia. Ohjaaja Georg Malvius. Koreografi Adrienne Åbjörn.

Lue lisää